Δημιουργική γραφή Δράσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το κάπνισμα στις νεαρές ηλικίες

Γράφει η μαθήτρια της Γ’ τάξης, Μαρία-Δανάη Νούλη

Στον χώρο του σχολείου μας, στις 16/12/23, πραγματοποιήθηκε αντικαπνιστική παρέμβαση από γιατρούς του τομέα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενημερωθήκαμε για τις ουσίες που περιέχει η αέρια φάση του τσιγάρου (καπνός, ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.α.) και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Αρχικά πληροφορηθήκαμε για τα συστατικά και ουσίες του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη, συστατικό που εθίζει στη συνεχή χρήση του τσιγάρου, και η πίσσα, ουσία που παραμένει στου πνεύμονες κατά τη διάρκεια του καπνίσματος. Αρκετές από αυτές τις ουσίες μάλιστα, προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου. Στη συνέχεια γνωρίσαμε τους διάφορους τύπους τσιγάρου όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό, το στριφτό κλπ. Επιπρόσθετα, ενημερωθήκαμε για τα διάφορα αποτελέσματα που έχει, για παράδειγμα δύσοσμη αναπνοή, ιδρώτας, κόπωση, γήρανση δέρματος (ρυτίδες), δύσπνοια κ.α. Επιπλέον, μάθαμε για τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν σε περίπτωση που γίνει διακοπή του καπνίσματος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα αποχής και τι νοσήματα μπορούν να αποφευχθούν. Κατά το τέλος της παρουσίασης, πληροφορηθήκαμε για το παθητικό κάπνισμα και τους παθητικούς καπνιστές που συνήθως είναι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση ήταν πλήρης και πιστεύω πως μας έπεισε να αποφύγουμε αυτή την κακή συνήθεια ή σε άλλες περιπτώσεις να την σταματήσουμε.